Itzuliko naiz / Pello Esnal - Esnal, Pello (Auspoa Liburutegia, 1995)
Berisolariak eta idazle eskolatuak elkarri bizkarra emanda bizi ziren garaia joana da. Haiek unibertsitate da antzokietan ikusien ditugu; hauetako batzuk bertsogintzan ere gogoisu saiatzen dira. Horieiako bat dugu Pello Esnal. Bertsoaren lege eia izkutu guziak aztertu eia ikasi ondoren, bertso jartzeari ekin dio, bere eta Euskal Herriaren gertakizunak gai harturik, begi txorrotxez epaituz eta umore ederrez jantziz. Bai al da azken urteotan berak hainbeste sari irabazi duenik? Gaur arte, beraz, herri-bertsolaritza bakarrik genuen. Orain ikasia ere badugu. Pello Esnalen bilduma honek hala erakusten duo Ustegabeko berrikuntza alegia, gure hizkuntzari zenbat mesede egin lezaiokeen esaierik ez dagoena. Auspoa liburuiegiak, berriz, poz haundia du bere burua bertso zaharren eta berrien kutxa bihurturik ikusieaz.