Neskazar ; Amantxi ; Aterako gera ; Biozberak / Toribio Alzaga - Altzaga, Toribio (1861-1941) (Auspoa Liburutegia (Sendoa), 1994)
Toribio Alzaga Anabitarte (1861-1941), Donostian jaioa eta bertan illa, bertako euskal idazle zaarren gizaldian edo taldean sartu bearreko egillea degu.Euskal antzerkiari eman zion bere bizitza. Ortan Martzelino Soroaren jarraitzalle izan zan. Ogei ta amar bat idazlanen egillea da: komeriak, dramak, bakarrizketak eta abar. Zenbat antzerki jaialdi prestatu zituan, berriz, ez dago esaterik.Auspoa Liburutegi onek aspaldi argitaratuak ditu Alzagaren idazlan batzuk: "Ramuntxo", "Burruniziya", "Bernaiño'ren larriyak", "Txibiribiri" eta "San Tomas'ekojeriya".Aldi ontan, berriz, beste lau kaleratzen ditu: "Neskazar", "Amanixi", "Aterako gera" eta "Biozberak".Leen aitatutako Donostiako euskal idazle zaar oiek bildu eta aztertu gabe dauzkagu. Gizaldi arekin zorretan gaude. Oraingo ale au izan dedilla zor ori kitatzeko beste pauso bat.