Ezkontza galdutako bertsoak II / [biltzailea] Antonio Zavala - Zabala, Antonio (1928-2009) (Oiartzun : Sendoa, 1999)
Neska-mutillak alkarrekin asi eta tratabidea eten egiten bazan, mutillak neskari bertsoak jartzen zizkion, Gure aiton-amonen garaian orrela egin oi zan, ez noski beti, baiña bai bear baiño geiagotan. Baita ere, zenbait aldiz beintzat, neskak mutillari bertsoak ordaiñetan atera. Bertso-sail auetako batzuk Auspoa-ren 15-garren alean argitaratu genituan, 1962 urtean. Gaurko ontan, berriz, beste mordo bat. Baiña bai liburu artan eta bai gaurkoan ere, kendu egin ditugu pertsona eta toki-izen guziak, iñoren leengo miñak eta lotsak ez berritzearren. Bertso auek asko lagunduko digute gure erriaren izakera obeto ezagutzen: gure aurrekoak ezkontzarako nola prestatzen ziran; alkarri emandako itza zer balio zuan; erromerietara nola joaten ziran; erregaliak alkarri nola egiten zizkioten, eta abar eta abar. Bertso auek garai bateko Euskal Erriaren argazkiak bezela dira, izan ere.
Keywords: Poesia; Bertsolaritza; Helduentzako Literatura; Baliabide digitalak