Euskal kantak / [testua eta abestien aukeraketa] Jose Inazio Ansorena - Ansorena, Jose Ignazio (: Erein, 1993)
Herri-kantak dira herri honen biziera eta sentieraren ispilurik onena. Eta euskaldunok, geure zorionerako, ehundaka, milaka, herri-kanta ditugu. Askotan, ez dakigu nork eginak diren. Ez dakigu letra zehatz-mehatz nola den, edo jakin arren zer esaten ari garen ez dakigula kantatzen ditugu. Ondo geureak dira halere! Jose Ignazio Ansorenak xehetze lan honi ekin dio. Kantak norenak diren, zuzen-zuzen nola, zer esan nahi duten, zergatik sortu ziren... azalduko digu labur eta argi. Gainera, orain artean ez bezala, abestiok gaiez gai banaturik aurkitu ahal izango dituzu, zer topatu nahi duzun, halako ataletara jotzea nahikoa duzula. Karaokea modan jartzen ari den garaiotan, batzuk bagara, zozo-zozo pantaila bati begiratu eta loro-loro han jarria errepikatze hutsarekin asetzen ez garenak. Badakit zenbat bazter miatu duen Ansorenak zabalkuntza-liburu gisan pentsaturiko hau zehaztasunez, datu bitxiz eta argibidez janzteko. Berak lanean gozatu duenaren erdia goza dezazuela zuen irakurketan. Horixe litzateke seinalerik onena.