Eskolaren arkeologia - Álvarez-Uría, Fernando; Varela, Julia; Urkola, Mikel; Gipuzkoa . Foru Aldundia . Kultura eta Euskara Departamentua; Bitez; Euskal Herriko Unibertsitatea. Argitalpen Zerbitzua; Eusko Jaurlaritza. Hezkuntza Unibertsitate eta Ikerketa Saila ([Leioa] Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua, 1996)
Eskola gizarte mailakatu eta hierarkizatuen barnean jaio zen eta justiziaren eta berdintasunaren agindu konstituzionalari egokitzen ez zaizkion gizarteetan iraun du gaur egun arte. Eskola-sistemak ideal demokratikoen alde jokatzen du ala, alderantziz, bere eraketaren logikak gutxi gorabehera esplizituak diren menpekotasun-irizpidetan oinarrituz funtzionatzen du? Galdera honi erantzuteko inguruka ibili beharra dugu; historiak diskurtso eta praktika-tipo definituak sortarazi ditzakeen egoera berezi horretara jo behar dugu; hau da, berariazko historikotasun-tipoak izanik, aldi berean historikotasun anitzen multzo batekin lotura duten diskurtso eta praktika-tipo definituak sortarazi ditzakeen historiaren egoera berezi horretara jo behar dugu. Hain zuzen ere, arkeologiak, erakunde baten printzipio eratzaileetan oinarrituz, printzipio hauen eratorpen-arbola deskribatzea ahalbidetzen du.
Liburu hau Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntzaz argitaratu da.
Liburu hau, Gipuzkoako Foru Aldundiko Kultura eta Turismo sailak emandako diru-laguntzari esker euskaratu da.
Arqueología de la escuela
Keywords: Hezkuntza -- -Historia; Hezkuntza -- -Filosofia; Pedagogia; Monografiak