Gaur egungo munduaren historia, 1945-2009 / Fernando Martínez Rueda, Mikel Aizpuru Murua ; [hizkuntza-zuzenketen arduraduna, Ander Altuna Gabiola] - Martínez Rueda, Fernando (: Udako Euskal Unibertsitatea, 2011)
Nekez ulertu daiteke egungo mundua azken hirurogei urteetako historia kontuan hartu gabe. Garai horri buruzko oinarrizko azalpenak, bibliografia, testuak eta mapak eskaintzea da liburu honen helburua, arlo hau ezagutu nahi edo behar duen orok euskaraz idatzitako materiala izan dezan eskura. Kronologiari dagokionez, 1945. urtea dugu abiapuntua eta gaurdaino luzatzen dugu gure analisia, II. Mundu Gerraren amaieratik egungo globalizazioaren garaira arte alegia. Esparru kronologiko horretan «mundu» desberdinak eratu dira eta bakoitzak bere egiturazko ezaugarriak eta bilakaera berezia izan ditu: mundu kapitalista garatua, mundu komunista eta Hirugarren Mundua. Azken hogei urteetan aldaketa sakonak bizi izan ditugu, historia ez baita gelditzen. Errealitate desberdin horiek aztertzen ditu liburu honek hamaika gaitan, ezaugarri komunak zein kasu partikular nagusiak azalduz. Horrez gain, garai horretako nazioarteko harremanen berri eta analisia aurkituko du irakurleak bertan.