Azken aldiko euskal narratiba : sortzaileak eta irakurleak - Uribe, Kirmen; Epaltza, Aingeru; Borda, Itxaro; Aldekoa, Iñaki; Apalategi Idirin, Ur; Tolaretxipi, Eli; Olaziregi, Mari Jose; Azkorbebeitia, Aitzpea; Urretabizkaia, Arantxa; Iturbe, Arantza; Osoro, Jasone; Retolaza Gutierrez, Iratxe; et al. (Bilbo : Udako Euskal Unibertsitatea, 2001)
Gombrowicz-en iritziz, bigarren mailako literaturek, Europakojoera nagusien ikuspegitik bazterreko diren literatura horiek,tradizio handien erabilera berezko eta lotsagabea egiten dute.Mugaldeko herriak dira horiek, historia, denbora eta tradizioaskoren mugan bizi direnak. Eta mugaldeko kultura horiekherentzia kulturalaren erabilpen berezia egiten dute: faltsifikatuz,lapurtuz, plagiatuz, nahastuz, erregistroak konbinatuz, askatasu-nari ateak eta ikuspegi berriei leihoak zabaltzen dizkiete.Geurera ekar ditzakegu goiko hitzak. Izan ere, mendebalekotradizio handien zein erabilpen egiten du euskal narratibak?Zeintzu ditu berezko ezaugarriak? Geure buruari ala munduaribegira idazten ote dugu? Zein da hizkuntzaren itzala literatursorkuntzan? Zelakoa da idazlearen eta irakurlearen arteko jauzia?Emakumezkoen ikuspegiek zein toki dute gurean? Eta gayenek?Galdera horien eta beste batzuen inguruan egiten da gogoetaliburu honetan, erantzunak eman eta galdera berriak sortuz.
Keywords: Euskal eleberrigintza -- XX. m. -- Historia eta kritika; Euskal literatura -- XX. m. -- Historia eta kritika; Baliabide digitalak; Monografiak