Izena duena bada : izadia gurtzen zenekoa / egileak, Jabier Larrañaga, "Ostadar"-eko Gizarte Zientzi taldea - Larrañaga Alberdi, Jabier (Euskal mitologian zehar, 2000)
Mitoak gure herriaren bizitzaren eta pentsaeraren adierazgarri dira. Mito asko nahas-mahas iritsi zaizkigu, eta mitoetako pertsonaia askoren ezaugarriak aldatuta datozkigu. Lan honetan, Jose Mari Satrustegiren laguntzarekin, mitoak jatorriz ziratekeen bezalaxe eskaintzen saiatu gara.