Platonen urmaela : lapurtutako giltzaren bila / Fred Andrews ; itzultzailea, Lide Azkue Iruretagoiena (Elhuyar Fundazioa) - Andrews, Fred (EIMA 1 (2011ko deialdia), 2011)
"Platonen urmaela" liburua misteriozko istorioa da, baina polizia-nobela ere bada, eta abentura-istorioa edo detektibe-istorioa ere bai. Umorea eta suspensea ditu, zientzia ta fikzioa ere bai, biana ez da zientzia-fikzioa. Klabean idatziriko oharren bidez, irakurlea Gaia mundu imaginarioko ekosistema desberdinetan murgiltzen da; besteak beste, giltza magikoak, landare haragijale erraldoiak eta sudur luzeko izaki bitxiak aurkituko ditu bere bidaian. Watsonek, Crackek eta Rosak laguntza behar dute. Kaleko zakur batek Gaiaren, alegiazko munduaren, atarira eraman ditu hiru lagunak, hilketa izugarri bat argitzeko, baina Lurraren eta Gaiaren arteko atea zabaltzen duen giltza aspaldi batean lapurtu egin zuten, eta hondatuta dago. Zazpi egun dituzte giltza konpontzeko; konpondu ezean, sarrera betiko galduko da eta ezingo dira etxera itzuli. Abentura horretan, bost esperimentu egin behar dira aztarnak jarraitzeko eta egoera konpontzeko.