Karrantzako naturaren gidaliburua / Zigor Arteaga ... [et al.] - Arteaga, Zigor (Udako Euskal Unibertsitatea, 2000)
Karrantzako haran ezezaguna Bizkaiko mendebaldean dago, bere baitan EuskalHerriko paisaia berdeenetakoa gordez. Biztanle gutxi bizi dira haranean,abeltzainak gehienak, auzo txikietan sakabanatuta. Pertsona horien bizimoduakahalbidetu du hain zuzen, Karrantzako natura hain aberatsa izatea; errekagarbiak, hariztiak, pagadiak, larre berdeak, zohikaztegiak, harkaitzak...animalia eta landare askoren bizileku aproposak, bertako aniztasunarenadierazle. Agian, Karrantzako harana izango da, naturaren kontserbazioaridagokionez, Bizkaiko eta Gipuzkoako eskualde nabarmenetakoa. Gizakiak badu zeresanik horretan, aurrehistoriaraino itzuli behar baitugu karrantzarrenaztarnarik zaharrenak topatzeko. Historian zehar utzi zituzten beren urratsak,oraindik bertan dirautenak eta gure ikustaldiak aberastuko dituztenak.