Mekanika estatistikoa : sarrera / David H. Trevena ; itzultzaileak, Josu Mirena Igartua Aldamiz, Txema Ezpeleta Arenaza ; euskararen azken orrazketa, Martxel Ensunza - Trevena, David H. (Udako Euskal Unibertsitatea, 1996)
Eskuartean duzun sarrera-liburu zehatz honek, Mekanika Estatistikoa-k, Maxwell/Boltzmann, Ferml/Dirac eta Bose/Einstein motako estatistikak lantzeaz gain berauen gasetarako eta solidoetarako, metalak eta erdieroaleak barne, aplikazioak ere aztertu ditu.Hasierako sarrera historikoari ekin ondoren, mekanika estatistikoaren oinarrizko ideiak aztertu ditu liburuak. Maxwell/Boltzmann banaketa eta partizio-funtzioa lortutakoan gasen tratamendu sakona dator. Bi dira liburuak dituen ezaugarri berriak, likidoei buruzko kapitulua eta landuriko adibideei buruzko kapitulua osoa.