Ipuinak : Isabel Lertxundi eta Jesus Mari Aldairen omenez literatur lehiaketa - Beloki, Jose Ramon; Iturregi, Patxi; Arbelbide, Xipri; Astigarraga Agirre, Idoia; Auzmendi, Iñaki; Izeta, Mariano (1915-2001); Kapanaga, Bittor (1925-2011); Kintana, Xabier; Mendiguren Bereziartu, Xabier (1945-2023) (Donostia : Erein, 1986)
Isabel Lertxundi eta Jesus Mari Aldai 1984. irailaren 28an hil ziren kotxe istripuz, biek 33 urte zituztelarik. Bizitza laburra izan zuten arren, gogoz bizi izan zutela esan behar. Herrian bizitzen ahalegindu ziren; langileekin, herritarrekin, hargatik utzi dute hainbat eta hainbat adiskide eta lagun. Berti ere gogo beroz jardun zuten, ilusioz, bizitzaz eta errealitateaz gozatzen jakin zuten, zoriontsuak izan ziren. Hutsune ikaragarria utzi digu beraien galerak. Samintasun hori beti etorriko zaigu geure bihotz eta burura, gogoratzen ditugun bakoitzean, baina era berean beraien bizitzak, afanak, gureekin zerikusi estuan daude; Euskadi, langileria, euskara, konpromiso sozial eta politikoa, eta guzti hau mistizismorik gabe, ingurumaririk gabe, justifikaziorik gabe. Isabel eta Aldaik gogor zapalduz jorratu zuten bidea, inori baimenik eskatu gabe. Horra hor adiskide mordoa lekuko. Isabel eta Aldairen omenez euskal literatura bultzatzean beraien helburuekin bat etorriko garelako ziurtasunean gaude.
Edukia: Sentiberakeria inozo bat, aguian / Jose Ramon Beloki Zapirain. Lipua eta laminak / Xipri Arbelbide. Eta zergatik ez denekin bat? / Idoia Astigarraga Agirre. Hara / Iñaki A. Auzmendi. Tropikoan galtzeko gida / Patxi Iturregi. Sorginak infernuko errekan / Mariano Izeta Elizalde. Haritza ispiluan / Bittor Kapanaga. Bere antz eta irudira / Xabier Kintana Urtiaga. Udak dakarrena udak daroa / Xabier Mendiguren
Keywords: Helduentzako Literatura