Poliedroaren hostoak - Irigoien, Joan Mari (1948-2023) (Donostia : Erein, 1983)
«... Ohetik altxa, eskuetan hartu eta solairuaren kontra hautsi nuen kornukopia. Eta orduantxe ere, bai, guztiz konprenitu nuen nor zen nigan bizi zen beste hura, hantxe, ispilu apurtuak solairuan utzitako ispilutxoetan, aurpegi desberdinei zegozkien fakzio desberdinak ikus bait nitzakeen, eta hantxe, bai, gelako argazki guztien zatiez osatutako nire aurpegi bakar hautsia... >> Bost belaunaldiren ibilerak biltzen dituen saga familiarra dugu, gutxienez 150 urte hartzen dituena: 1830 inguruan hasi eta 1980ra arte. Belaunaldiak garai historiko eta liskar-garai zehatzetan kokatzen ditu idazleak: Lehenengo karlistaldia, Bigarren karlistaldia, XX. mende hasierako "ziklo aldaketa" (karlista eta liberalak, jelkide eta sozialista bilakatzen hasten direnekoa), Gerra zibila eta Trantsizio garaia.
Resurrección Maria Azkue Saria, 1980
Keywords: Helduentzako Literatura