Hizkuntzaren jatorriari buruzko tratatua / Johann Gottfried Herder ; [euskaratzailea, Anton Garikano ; berrikuslea, Andolin Eguzkitza ; hitzaurregilea, Helmut Gipper] - Herder, Johann Gottfried (Pentsamenduaren klasikoak (Klasikoak), 1995)
Demagun gizakia bere ahalmen naturalen baitan utzirik dagoela, lengoaia asmatzeko gai ote da? Zer bidetatik iritsiko litzateke asmazio horretara? Gauza hori argi eta garbi azalduko duen hipotesi bat eskatzen da eta aldi berean, zailtasun guztiei erantzun asegarria emango diena. Horrela zioen 1769an Berlingo Zientzien Akademiak, sariketa baterako egin zuen deialdiak. Herderrek baldintzak idatziz jaso zituen eta lengoaiaren jatorri jainkozkoa edo gizakizkoa zela-eta, Mapertuis eta Sü(milchen artean eta sortu eta Akademia bitan banatu zuen eztabaida latzaren auzia, ebazteko asmo sendoa hartu zuen. Herderren lanak saria irabazi zuen eta 1772an argitara eman zuen Akademiak. Entseiua aitorpen biribil honekin hasten da: Gizakiak animalia denetik dauka lengoaia.