Artzain-komunitate euskalduna (II) : Bortuko ingurua - Ott, Sandra; Azkune Mendia, Iñaki; Palu, Pascal (Donostia : Gaiak, 1995)
Oxford Unibertsitateko Sandra Ott ikerlariak Santa-Grazin igarotako 14 hilabeteen emaitza da 2 liburukitan banaturiko obra hau. Bere egonaldian aurkitu ahal izan zuenez, bi nozioren inguruan antolatzen du bere bizitza, bere auzolana, Santa-Graziko gizarteak: üngürü hitzaren inguruan, aldi berean bizi direneko mendien "ingurua" eta hainbat arlotako fenomeno anitz izendatzeko balio diena, denek ere "bira edo errotazio bat" osatzen dutelarik (üngür bat egiten); eta txandaketari eta segidazko ordezkapenari dagokion "aldikatzia" hitzaren inguruan. Bi berba hauen azpian datzana deskribatzen du egileak, eguneroko bizitza, erritozko usantzak, erakundezko harremanak, "lehen auzoen" arteko herrian, eta abereen zaintza eta gaztangintza arautzen duen olhako kide diren artzainen artekoak.
1995/03/02
Bibliografia: 295-296. or.
1995/03/02
The Circle of mountains: a Basque Shepherding Community.
Eranskina: Forêt et société souletine aux XIX et XX siècles
Keywords: Artzainak -- Euskal Herria -- Ohitura eta usadioak; EIMAk onetsitako materialak; Monografiak