Euskal Herriko ekosistemen kontserbazioa [Ingurunearen ezaguera - LMH 5] / egileak, Lorena Natalia Inzillo, María Inés Rodríguez, Elena Anguera; produkzio-zuzendaritza, Antonio Cara; itzulpena, Bakun - Inzillo, Lorena Natalia; Rodríguez, María Inés; Anguera, Elena; Cara, Antonio (: Itinerarium, 2011)
Kontzeptu-mapa bat oinarritzat hartuta, ekosistema bateko faktore biotikoak, abiotikoak eta haien guztien arteko harremanak landuko ditugu. Osagai batean gertatutako edozein aldaketak beste osagaietan eragina duela ikusiko dugu, eta, hori egiaztatzeko, zenbait mapa aldatuko ditugu, Euskal Herriko ingurumen-arazoei buruzko benetako informazioa baliatuta. Xedea da ikasleek argi ikustea zer-nolako eragina duen gizakiak egiten duenak ekosistemetan, eta ulertzea ez dela aski erakundeen lana; aitzitik, denok egiten duguna, are gauzarik xumeena ere, lagungarria da ekosistemak kontserbatzeko. Ikasleek ondo baino hobeto dakite zenbaki arrunten arteko biderketak eta zatiketak egiten (baita berreketak ere), eta zenbakien teoriako kontzeptu garrantzitsuak hasiko dira lantzen: faktore-deskonposizioa, zenbaki baten zatitzaile guztiak aurkitzea, Goldbachen aierua, etab. Azkenean, zkh eta mkt kontzeptuak ikasiko dituzte.