Jauntxoak, burgesak eta foruak - Barcenilla, Miguel Ángel; Gonzalez Garai, Iñaki (Donostia : Gaiak, 1990)
Mende dramatikoa izan zen XIX.a euskal gizartearentzat: gerrate hondagarriak (Frantziako Konbentzioa, Independentzia...), desamortizazioak eta foruen aurkako erasoaldi etengabeak, karlistadak, foru abolizioa, industrializazioa... Egoera hura nola bizi izan zuten euskaldunak? Karlista eta liberalen arteko burruka aurkeztu ohi zaigu garaiko kontraesan nagusitzat gizarte haren erdibitzea argitzeko unean: landa hiriaren aurka, jauntxoak burgesen kontra, iragan zaharkituari atxikitzen zitzaizkionak modernizazio bidea ezinbestekotzat jotzen zutenen kontra euskal izaeraren defendatzaileak eragin arrotza inpostau nahi zutenen aurrez aurre...
Bibliografia: 189-193. or.
Keywords: Foruak -- Euskal Herria; Monografiak