Autopsiarako frogak : artseniko aztarnak gure hizkuntzan / Koldo Izagirre - Izagirre, Koldo (Saiakera (Susa), 2011)
Euskaraz egitea, tu egitea da. Garbitasuna zikintzea, normaltasuna apurtzea. Hizkuntza da, baina ezintasunaren eredu. Adoskaitza da zientziarekin. Euskaldunari ez zaio otuko Hegel-en Logika euskaratzea, zaldun euskaldunek ez diote elkarri gomendatuko euskaraz idatzitakorik. Euskara, entzun liteke: algara egiteko. Euskarak geografia bat osatzen du, dialekto guztien mugak gainditzen dituena. Non euskaraz, hantxe euskal herria. Baina non da herri esan geniezaiokeen lurra? Hizkuntzak lurra behar du: egitura politiko bat, eskubide propioak. Lurra lantzeko. Hiztunak sor ditzan. Hiztunek leku egin diezaioten. Hizkuntza batek definitua den herriaren disekzio aparta egiten du Koldo Izagirrek, erreferentzia baitezpadakoa den saiakera honetan.