Nazionalismoa eta beste ideologia garaikide / [testugilea] Francisco Letamendia Belzunce - Letamendia, Francisco (Historia eta Gizartea (Gaiak), 1992)
Egun punta-puntakoa diren eta Euskal Herriarekin zerikusi handia duten bi gaiez aritzen da Ortzi liburu honetan: nazionalismoaz eta bortxaz, hauen inguruan landu diren teoria inportanteenak azalduz. Estatu-nazionalismo eta estatu-nazionalismo ez direnen ezaugarri desberdinak aztertzen dira: historiaz eta historia mitikoaz baliatzea legitimazio gisa; estatu-nazio kontzeptuari hasieran eman zion Frantziako iraultzaren irudipenezko liberalismoa; lehen euskal nazionalismoa osatzen duten elementuak; nazionalismo anti-estatalei buruzko hastapenak...