Demokratak eta biolentoak / Joxe Azurmendi - Azurmendi, Joxe (1941-2025) (Literatura (Elkar), 1997)
Demokratak eta biolentoak, horra hor modu antagonikoan aurkezturik liburuaren gaia, gu denok kezkatzen eta are nazkatzen gaituen problema: herri honen bizi nahi eta ezin bizi tristea, heriosuharrezko borroka sarritan antzu beti mingarria, ez hemengoekin ez hangoekin gustura eta identifikaturik sentitu ezina, auzo eta lankide behar luketenak liskarturik eta muturturik ibili beharra... Bi hitzetan esateko, Euskal Herriaren egoera petrala, Modu antagonikoan ez ezik, estilo polemistan idatzi du Azurmendik saiakera berri hau, arazo gordinenei ihes egin ordez horiexei helduz hasieratik bertatik. Hona, esate baterako, lburuaren hasierako hitzak "zer zarte zuek lehenago abertzaleak ala demokratak?"