Atzoko eta gaurko harresiak - Blas Mendoza, Asier (Tafalla : Txalaparta, 2004)
Utopiez mintzo da liburu hau: mundua aldatu bahi zuten komunisten utopiaz; hauen buruzagiek sortutako utopia errealaz; estalinisten iruzur eta hilketei aurre egin zietenen utopiaz; estatuek baztertutako nazio eta hizkuntza gutxituen utopiaz.Berlingo harresia erori eta hamar urte beranduago burututako bidaia da honakoa. Baina ez da bidaia fisikoa bakarrik, izan ere, honen kontakizuna aitzakia bihurtzen da Europa Ekialdeko zenbait atal historiko gogora ekartzeko, eta alde honetako herri eta hizkuntzak ezagutzeko. Tartean, egungo egoera soziala eta politikoa ditu hizpide, baina, bereziki, "demokrazia berriak" sortutako etsipen eta frustrazioaz mintzo da bertakoen ahotik.
Keywords: Helduentzako Literatura