Judu herriaren ibilbide luzea / [testugileak] Jurgi Kintana Goiriena, Xabier Kintana Urtiaga - Kintana Goiriena, Jurgi (Historia eta Gizartea (Gaiak), 1994)
Judu herriak historian zehar izandako biziraupena, ehundaka Estatutan sakabanatuta, hainbat mendetan lurralde propiorik gabe, bizi ziren tokietan jazarriak izanik eta, hala ere, batasun eta identitate sentimendu estua mantenduz, benetan harrigarria da. Baina, nortzuk dira juduak? Zein eratako komunitatea osatzen dute? Elijiosoa, nazionala, kulturala, arrazazkoa, ekonomiakoa ala nolabait bestelakoa? Egun, adibidez, zertan bereizten dira judaismoa eta sionismoa? Bai juduengan bai judu ez direnengan interesa eta ardura sortu duten galdera hauek argitzen saiatzen da liburu hau. Izan ere, kontu akademiko soila ez baitira, Israelen zenbait gobernuk kordokarazi duen judu herriaren hil edo biziko auzia baizik, bere historiak zenbaitetan erakutsi duen legez.