Hi haiz hi, pirata! / [testua eta] marrazkiak, Joxean Lopetegi Brit ; [itzulpena, Aintzane Atela] - Lopetegi Brit, Jose Angel (Auskalo (Erein), 2010)
Zer ezizen jarriko zenioke Gillermo Bandera Beltz izeneko norbaiti? Bada, Pirata, nahitaez. Piratak ez du itsasoan barrena nabigatzeko belaontzirik, baina bederatzi urteko mutiko honek neurriz gaineko irudimena du, eta, irudimen horri esker, baikortasunez aurre egiten die helduek sortzen dizkioten egoera nahasiei: gurasoek -duela urte asko bananduak- sortuak batzuk, eta irakasleek sortuak beste batzuk, azken horiek etengabe saiatzen baitira bere ibilbidea hondoratzen, etxeko lan bidegabeekin, azterketekin eta ebaluazioekin. Gillermo Bandera Beltz da Pirata, eta hau zuen liburua da.