Lizardiren poetika Pizkundearen ingurumariaren argitan - Otaegi, Lourdes (Donostia : Erein, 1994)
Egiten saiatu naizen Lizardiren obraren irakurketa sinkronikoak ikuskera berria eta aberasgarria dakarrelakoan nago: funtsean Lizardiren poetikak Pizkundearen garaian izan nahi zuen norabide estetikoa ere testuinguruari zuzenduriko erantzuna izan zela ezagutzera ematea.Lizardiren bizi-urratsak eta zeregin poetikoa batera jarraitzeak poetaren irudi osoagoa erakusten du, ene ustez, eta Biotz-Begietan liburuaren egituratu zuen kanon estetiko edo eredu orekatuaren baitan ere bazirauen arima kezkatia sumarazten digu.
Keywords: Lizardi, Xabier -- (1896-1933) -- Kritika eta interpretazioa; Euskal poesia -- Historia eta kritika; Monografiak