Lizardiren poetika Pizkundearen ingurumariaren argitan / Lurdes Otaegi - Otaegi, Lourdes (Saiopaperak. Literatura (Erein), 1994)
Egiten saiatu naizen Lizardiren obraren irakurketa sinkronikoak ikuskera berria eta aberasgarria dakarrelakoan nago: funtsean Lizardiren poetikak Pizkundearen garaian izan nahi zuen norabide estetikoa ere testuinguruari zuzenduriko erantzuna izan zela ezagutzera ematea.Lizardiren bizi-urratsak eta zeregin poetikoa batera jarraitzeak poetaren irudi osoagoa erakusten du, ene ustez, eta Biotz-Begietan liburuaren egituratu zuen kanon estetiko edo eredu orekatuaren baitan ere bazirauen arima kezkatia sumarazten digu.