Euskara batuaren bigarren jaiotza : osoa, lehiakorra, nazionala - Amuriza, Xabier (1941-); Lanku Bertso Zerbitzuak (Oiartzun : Lanku, 2010)
"Horiek oro horrela izanik, edo ez izanik, erabakia dut aurrerantzean ez dudala onartuko euskaran maizegi aurkitzen dugun hutsune estrukturalik. Edo egitura zahar bat hartara egokituko dut, edo soluzio berri bat emango diot, baina ez naiz gehiago makurtuko itzulinguru, esaldi-mozte eta gisako inpotentzietara, "euskaraz horrelakorik ez dago" diotelako. Hutsune `estrukturalak`esatean, egitura sintaktikoak esan nahi dut. Baita hutsune lexikoak ere. (Arlo honetan badakit premia askok, esapide, argot eta abar, ez dutela onartzen artifizialki hornituak izaterik). Eta, jakina, aditz demoniozko bezain problemático horri buruz ere, erabaki ausarten vatus hartu beharko dira, bere labirintoan itoko ez bagara. Lehiaren lege gupidagabez baino ez bada ere, bada inguruko hizkuntzekin nahitaez konpartitu behar dugula uste dudan ondare común oso zabal bat, orain arteko gramatikak eta hiztegiak onartzen ausartu diren baino askoz zabalagoa, eta erabaki dut ez egotea hizkuntzalari, hiztegilari, gramatikari eta arauemailea zain. Badakit bat baino gehiago (asko) aurkitzen direla nire antzeko sentieran, eta baliteke horiei ondo etortzea lan honetan planteatzen diren arazoak eta eskaintzen diren soluzioak".
Keywords: Euskara -- Gramatika; Euskara -- Erabilera; Soziolinguistika; Monografiak