Mikrokosmosa : lau mila milioi urteko eboluzioa gure mikrobio-arbasoez gero / [testugileak] Lynn Margulis, Dorion Sagan ; [itzultzailea, Joan Ignazio Abrisketa] - Margulis, Lynn (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 2002)
"Mikrokosmosa: Gure mirkobio arbasoen 4.000 miloi urteko eboluzioa" obran bakterioek, Lurran gertatu den prozesu ebolutiboan, izan duten berebiziko garrantzia aztertzen da. Horretarako, haiek asmatutako oinarri kimiko eta estrukturalak aztertzen dira: asnasketa aerobikoa, mugimendu ziliarra, sexualitate horizontala, zelula eukariotoa... Gainera, gertatutako eboluzioan bakterioak bizidunen zelulen sistema estrukturalean nola integratu diren ere aztertzen da. Darwinismoak, eboluzioaren motore bezala, etengabeko lehia defendatzen zuen. Margulisek, hori ahaztu gabe, mikrobioen sinbiosia (elkarkidetza) maila berean jartzen du eboluzioa azaltzeko. Margulisen ideiak gero eta gehiago onartzen ari dira biologoen artean, eboluzioaren zuhaitz genelogikoa errotik aldatuz.