Zazpi kontaera paradoxiko (I) : antropologo bat Marten / Oliver Sacks ; [itzultzailea, Edorta Agirre] - Sacks, Oliver (1933-2015) (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 2002)
"Zazpi kontaera paradoxiko. Antropologo bat Marten (I)" obran lau kasu kliniko azertzen ditu Sacksek. Lehenean, "Koloreekiko itsu bihurtu zen margolaria", margolari batek, istripuaren ondorioz, munduko objektuak kolorerik gabe hautematako sortzen zaion aldaketa mentala aztertzen da. Bigarrenean, "Azken hippia" tumorearen ondorioz, gizaki batek gertaera berriak gogoratzeko galdutako gaitasuna aztertzen da, bertan psikologiak oroimenaz dituen teoriak aztertzen direla. Hirugarrenean, "Zirujau baten bizitza", jaiotzez itsu baten esperientzia dramatiko eta konplexua ikus daiteke gaixoak berriro ikusmena berreskuratzen duenean.