RUR : (erroboten lantegia) / Karel Çapek ; moldatzailea, Xabier Monasterio ; lan liburuskaren arduraduna, Seve Calleja ; diseinu eta marrazkiak, Alvaro Sanchez - Capek, Karel (1890-1938) (Noski saila (Gero), 1991)
RUR (Rossum Universal Robots) lantegia urruneko irla batean dago. Bertako laborategietan Rossum irakasle zaharrak "errobotak" edo lanerako tresna bizidunak asmatu ditu, gizona lan gogorretatik askatzeko. Urte gutxitan mundua errobotez betetzen da eta gizona zoriontsu bizi da, lan gogor eta nekagarri guztiak errobotek egiten dituztelako. Gainera merke-merkeak dira, ez dira inoiz lanean nekatzen eta ez dute inoiz grebarik egiten. Karel Capek txekoslobakiar idazleak gaur egungo zientzia-fikzioaren oinarriak finkatu zituen 1920 urtean argitaratutako liburu eder honetan.