Miguel Unamunokoa - Soto, Iñaki; Soto, Mikel (Donostia : Elkar, 2006)
Miguel Unamunokoa (Bilbo, 1864-Salamanca, 1936) Euskal Herrian eta Espainian berealdiko eragina izan duen intelektuala dugu, nobelagile ospetsu, filosofo berezi, bere kasako politikari eta polemista nekagaitza. Gaztetan, euskaltasun sentimendu sakon batek eraginda, euskara ikasi zuen eta sorterriarekiko amodioa adierazi. Gero, euskara txikiegi geratu zitzaion, nonbait, eta Euskal Herriarekiko maitasuna Espainia Handiaren barruan kokatu zuen. Antzeko gorabehera eta atzera-aurrerak izan zituen beste hainbat auzitan ere: sozialismora hurbildutako lehenengo idazleetakoa izan zen, baina une batetik aurrera gero eta kontserbadoreago bihurtuz joan zen, bere espiritu kritikoari uneoro eutsi arren. Kristautasunari dagokionez, berriz, bai eta ez etengabean ibili zen bere fedea. Hori guztia eta haren bizitzako beste hainbat koxka azaltzen digute Mikel Sotok eta Iñaki Sotok biografia jakingarri honetan: arin baina zehatz, serio bezain atsegin.
Bibliografia: 171.-173. or.
Keywords: Unamuno, Miguel -- (1864-1936); Monografiak; Biografiak