Hezurrezko xirulak - Sarrionandia, Joseba (Donostia : Elkarlanean, 2000)
Poesiaren arbolak erro asko ditu, batzuk sendoak eta ageriak, beste batzuk meheak eta gordeak, baina hargatik denak gizakumearen poz, nahikunde eta xangrinazko lur berean sustraituak. Egundaino izan diren poeta guztien artean badago kidetasun eta haurridego berezi bat: autoretza partikularraren superstizioa sortu zen arte, poemaren aita, edo ama, izpiritua zen, muntarik gabeko pertsona ezberdinen itxurapean maskaratua. Liburu honen bitartez, Joseba Sarrionandiak sinesmen magiko eta panpoetiko hori berpizten du guretzat, arbola sustraitsu haren erro sekretu eta ezezagunak euskal soineko ederrez agertaraziz, eta toki eta garai guztietako poemen atzean dauden aurpegi ezberdinak Poesiaren ezkutu sakratuaren azpian bateratuz.
Keywords: Poesia; Helduentzako Literatura