Ohe bat ozeanoaren erdian / Mikel Hernández Abaitua - Hernandez Abaitua, MIkel (Narratiba (Erein), 2001)
Nork ez du inoiz fantaseatu ihes egitearekin, dena utzi, urrutira joan eta hutsetik hastearekin? Eleberri honetako protagonistarentzat hau ez da fantasia bat ordea, behar bat baizik. Euskal Herriko egoeraz aspertuta Italiara doa lan egitera, baina ez da konturatzen ez dela egoera politiko batetik ihes egiten ari, bere iraganetik baizik. Autopista amaigabean bere bizitzako urteak berrikusten ditu eta hasierako kanpo-bidaia barne-bidaia bihurtzen da. Bere begien aurretik pasatzen diren lekuak oroitzapenak berpizteko aitzakiak baino ez dira izango, porrotak eta garaipenak gogoratzeko elementu eragingarriak.