Eskua bete izar / Rafik Schami ; itzultzailea, Xabier Mendiguren - Schami, Rafik (Branka (Elkarlanean), 1992)
Damasko, Siriako hiriburua, mende honen erditsuan: erlijio, etnia eta hizkuntzen bidegurutzea, bizitasunez borborka dagoen herria deskubritu nahi duenarentzat: 14 urteko mutil bat egunkari bat haste da idazten eta halaxe egiten du hiru urte t´erdiz. Honen eskutik ezagutuko ditugu osaba Salimen ipuin zaharrak, lagunen istorio berriak, Nadiarekiko maitasuna, feriako tratulariak... Kontalaria haziz doa pixkanaka, eta bere egunkariak sakontasuna irabazten du, bere bizitzak bezala: kazetari izan nahi du, ez aita bezala okina; bere inguruko injustizia ikusi eta salatu egin nahi du, horrek kartzela arriskua esan nahi badu ere.