Franze / Peter Härtling ; marrazkilaria, Peter Knorr ; itzultzailea, Xabier Mendiguren - Härtling, Peter (1933-2017) (Xaguxar (Elkar), 1992)
Franze hamabi urteko neska bat da. Nahiko arazo baditu etxean, eta batez ere aitarekin. Ezin da esan Johannes, Franzeren aita, pertsona txarra denik, baina etxeko elkarbizitza ez da batere ona. Johannes lan gabe geratu da eta ez da batere ona. Johannes lan gabe geratu da eta eza da ausartzen etxean esaten. Etxetik aldegin egiten du, tarteka azaltzen bada ere. Franezek aitari lagundu nahi dio, eta ahalegin guztiak egiten ditu horretarako. Baina gauza guztiak ez dira berak nahi bezala ateratzen.