Apaiz zaharraren gitarra / Joan Mari Irigoien ; marrazkilaria, Jokin Mitxelena - Irigoien, Joan Mari (1948-2023) (Xaguxar (Elkar), 1997)
2000. urtearen atarian kokatzen da istorio gazi-goxo hau. Pertsonaia ugariz maisu handi batek egindako koktela da: don Meliton apaiza, bere iloba Leontxi, Bideopit segurtasun indarren zainburua, Zitz eta Zotz epotxak, doña Kamila maistra, Faraonides arkitektoa, Baltasar magoa, oilo zuria, kangurua... Pertsonaiak elkarrekin gurutzatzen direnean era guztietako sentimendu eta ustegabeak sortuko dira: maitasunezko txinpartak eta gorrotozko tximistak. Hemengo gertakizun asko gure herri honen ispilu dira, hori bai, umorez eta fantasiaz gainezka kontaturik. Liburu honek irakurleari ez dio aspertzeko denborarik emango, ez baita geldituko puzzlearen pieza guztiak bere lekuan ikusi arte.