Gizarte-hitzarmena / Jean-Jaques Rousseau ; [euskaratzailea, Bernard Oyharçabal ; berrikuslea, Miren Azkarate ; hitzaurregilea, Manuel Tuñón de Lara] - Rousseau, Jean-Jacques (1712-1778) (Pentsamenduaren klasikoak (Klasikoak), 1993)
Obra honen gai nagusia legitimitate demokratikoaren oinarriztapena da. Russoniar kontzepzioa gizarte modernoaren egitura dualista aitortzetik abiatzen da, zeinean erabaki-lehentasuna "gorputz subiranoa" eratzen duen herriari dagokion. Rousseau gizarte zibilaren eraikinak bermetzat izango duen gangadura-gakoaren bila dabil. Rousseuren arabera, gizakiek, gizarte-hitzarmenaren bidez nahi duten guztirako duten eskubide mugagabeari uko egiten diote. Aldiz, beren buruaren jabe bihurtu eta dependentzi personal ororen kontra bermatzen dituen askatasun zibila irabazten dute. Parisen eta Geneban erre zuten liburu hark oraindik ez du batere galdu bere indarra.