Indio aurkitu berriak / Francisco de Vitoria ; [euskaratzailea, Piarres Charritton ; berrikuslea, Paulo Iztueta ; hitzaurregilea, Anthony Padgen] - Vitoria, Francisco de (1483-1546) (Pentsamenduaren klasikoak (Klasikoak), 1993)
Obra honek bi atal nagusi ditu: indio aurkitu berriei buruzko lehen irakaspena eta barbaroen kontrako espainolen gerra-zuzuenbidea aipatzen duena. Lehen atalak hiru sail ditu, eta beraietan, hurrunez hurren, indioak bekatari, fedegabe edota ments edo ero ote diren; barbaroak espainolen menpera biltzeko erabili ziren bidegabeko arrazoiak eta arrazoi legezkoak aipatzen dira. Bigarren atalean, gerrako baldintza zuzenak, gerra zuzenak eta gerra egiteak sortzen dituzten galderak jorratzen dira. "Nazioarteko Legearen" gurasotza Vitoriari egoztea gehiegizko bada ere, naziorteko harremanetan zenbait printzipio arautzaile sartzeko ahaleginetan bere idatziak parte osagarri bihurtu ziren.