Eromenaren laudorioa / Rotterdamgo Erasmo ; [euskaratzailea Julen Kalzada ; hitzaurregilea, Francisco Rico] - Erasmus, Desiderius (1467-1536) (Pentsamenduaren klasikoak (Klasikoak), 1994)
Obra hau egun gutxitan idatzia da. Tomas Mororen etxean alferregonean zegoela denborapasa gisara eta Erasmoren beste batzuekin erkatuz gero txikia den arren, autorearen helduaroko obra da. Bere ironi kutsua gorabehera, helburu hezitzaileak dituen obra da, autore greko eta latindar ugariren aipuz hornitua. Barrenean dei etiko-erlijioso bat egin nahi du, Unibertsitatea eta Elizaren ohitura txarrak kritikatzen dituen bitartean, ironia kulto eta ikasiaren ildotik, irreberetzia apur batekin, bere garaikideek hain gustuko zutenez. Obrak bere konposizioan zailtasun batekin topo egiten du: eromena eta arrazoiaren arteko antitesi luzatuan irakurlea erne edukitzearekin, eta txairoki gainditzen du eragozpena graziaz beteriko pasarteei esker