Askatasunetik iheska / Erich Fromm ; [euskaratzailea, Alberto Gabikagogeaskoa ; berrikuslea, Xabier Amuriza ; hitzaurregilea, Victoria Camps] - Fromm, Erich (1900-1980) (Pentsamenduaren klasikoak (Klasikoak), 1993)
Askatasunak ere badu bere alde iluna. Ez da erraza libre izaten. Horixe de Frommen liburuak aztertu eta xehetzen duen ideia, gure mende honetako gizabanakoaren izaeraren oinarrizko ezaugarriari esplikazio psikologikoa bilatu nahian. Freuden dizipulu bazen ere, irauli egiten du maisuaren zientzia, determinismo biologikotik jaregin eta soziologiara hurbilduz. Ezer baino lehen, Fromm psikologoa da, bere ikerketaren hasieran dagoen galderak askatasunaren arazoari ekiten dio, arazo psikologiko den heinean. Ba ote du giza izatasunak libre izateko irrikarik? Gizabanakoak bakarrik sentitzeari dio beldurrik handiena, hori izango da Frommen teoria guztiaren ardatza.