Juan Diaz de Garaio, Gasteizko "Sacamantecas" - Iñarra, Aitxus (Donostia : Gaiak, 2005)
"Juan Diaz de Garaio, Gasteizko 'Sacamantecas'" liburuan Sacamantecasen figura enigmatikoa aztertzen da, helburu zabalago baten mesedetan. Izan ere, Sacamantecasi zenbait hilketa leporatu, eta garrotez hil zuten 1881ean, baina jornalari arabar arrunta zer pertsonaia horri egindako epaiketaren bidez, eta horren inguruan garatutako diskurtsoen bidez, XIX. mendeko alderdi garrantzitsu sozio-ekonomikoa; erakunde botereek endekatzear, sexualitateaz eta krimenaz herriari bideratu nahi zioten mezua; Espainiako Estatuko buru-medikuntzaren pentsamendua eta zorotasunari eta erantzukizunari buruzko eztabaida; munstrokeriaren inguruko diskurtso mitologikoak eta herrikoiak, eta herriak Sacamantecas elezahar nola bihurtzen duen; Garaioz baliatuta, botereak zer-nolako masa-hezkuntza eta heziketa-mekanismoak bideratzen dituen, klase herrikoiek beregana ditzaten eta bide "zuzenetik" atera ez daitzen.
2005/07/20
Bibliografia: 279-290. or.
2005/07/20
Keywords: Diaz de Garaio, Juan -- (1821-1881); EIMAk onetsitako materialak; Monografiak; Biografiak