Euskal mitologia konparatua ; Jentilen akabera / [egilea] Juan Ignazio Hartsuaga - Hartsuaga, Juan Ignazio (Historia eta Gizartea (Gaiak), 2004)
Bi zatik osatzen dute liburu hau. Lehena, "Euskal Mitologia Konparatua" izenekoa, euskal mitologia bere osotasunean interpretatzeko inoiz egin den lehen saioa dugu. Antzinako euskaldunek mundua eta gizartea nola irudikatzen zituzten aztertzen da bertan, eta, batera ere, euskal eredu hori inguruko herrien mitologiek eskaintzen zituztenekin konparatzen da eta dauden aldeak argi gelditzen dira. Honek guztiak euskal izaera berezia jartzen du agerian, eta egungo testuinguruan uhertzen ari den euskal senaren nondik norakoak eskaintzen dizkigu egileak, baliagarriak gertatuko zaizkigulakoan: jainko zigortzailerik gabeko mundua, klaserik gabeko gizartea, gaizki burujabe eta askea, lanerako grina, elkartasuna... horiexek dira, besteak beste, antzinako euskaldunek zuten mundu ikuskera eta balioetako batzuk, agian berreskuratu beharko genituzkeenak. Liburuaren bigarren zatiak, ordea, Euskal Mitologia Konparatuan garatu den meotodologia aplikatzen da, "Jentilen Akabera" deritzan eta oso zabaldua den mitoaren jatorria eta esanahia argitzeko asmoz.