Gernika-Lumo (1876-1937) : sarrera historikoa / Ander Delgado Cendagortagalarza - Delgado Cendagortagalarza, Ander (Lankidetzan bilduma (Eusko Ikaskuntza), 2008)
Liburu honetan azken Guda Karlista eta 1937ko Bonbardaketa bitarteko Gernika-Lumoko historia aztertzen da. Liburuaren helburua epe horretako gizarte, ekonomia eta politikari buruzko sarrera bat egitea da. Bertan esparru desberdin horietan eman ziren bilakaera nagusienak aztertzen dira. Azterketa horren bidez, nekazal inguruan kokatuta egon arren, Gernika-Lumon ematen zen egoera uste zen baino modernoagoa zela frogatzen da, bereziki politikaren esparruan.