Egonezina kulturan / [egilea] Sigmund Freud ; [euskaratzaileak, Xabier Insausti Ugarriza, Jesus Mari Intxauspe Arregi] - Freud, Sigmund (1856-1939) (Pentsamendu garaikidea (Gaiak), 2009)
Atseginaren printzipioak garrantzi handia dauka gizakiaren bizitzan. Atsegina lortzerik ez dagoenean, gizakiak badu beste bide bat sufrimendua gainditzeko; hain zuzen ere, sublimazioa (artearen, estetikaren, kirolaren, filosofiaren eta abarren bidez). Kulturak badu zerikusirik sublimazioarekin. Kulturak gizakia babesten du naturaren erasoetatik (teknologiaren bidez) eta zuzenbideak gizakiaren askatasuna mugatzen du giza taldeen bizikidetza babesteko. Kulturaren eremuko harremanak libido inhibituaren ondorio dira, nolabait. Kultura eboluzioa giza espeziaren bizirik irauteko borroka da. Gizakiak bulkaden errepresioa barneratu behar du, bere jarraipena segurtatzeko: niaren aurrean supernia sortzen da orduan. Harreman horietan sortzen dira erruduntasun-sentimendua eta moralaren genealogia. Supernia kanpoko zentsuraren jarraitzailea da. Eta bulkaden errepsioaren bidez kultura sortzen da. Superniaren arauak ez dira soilik indibidualak; gizakien artean ere egitura daitezke. Kasu horretan etika sortzen da.