Seaska, 40 urte euskararen alde / Maialen Garat, Xan Aire - Garat, Maialen (Historia (Elkar), 2009)
Seaska, Lapurdi, Baxe Nafarroa eta Zuberoako 27 ikastolen federazioak 40 urte bete ditu aurten. Liburu honek 40 urte horietan Seaskaren baitan bizitako unerik esanguratsuenak ekartzen ditu gogora. Bertako hizkuntza legez kanpo den herrian, euskararen aldeko 40 urteko borrokaren islada da Seaskaren historia. Maialen Garatekin Seaskaren lehen 30 urteak (1969-1999), ikastolen hastapenak eta orduko eztabaida eta kezkak dira mintzagai. Xan Airek berriz azken 10 urteak ditu aztergai (1999-2009) egun geroz eta arrakasta handiagoa duten ikastolen bilakaera. Ikasle, erakasle, buraso edo laguntzaile bakoitzak bere gisan, 40 urte horiek bizi dituen moldean idatz lezake lau hamarkadetako historia. 40 urteko historia ofiziala izan gabe, liburu honek hurbilpen bat eskaini nahi du, euskarak Ipar Euskal Herrian ukan duen zutabe garrantzitsuenaren nondik norakoak ezagutzeko, eta ondoko urteetan heldu daitekeena hobeki konprenitzeko.