Shertat, tripontzi zuhurra - Larreategui, Yolanda; Ayad, Mohamed; Burhi, Cheikh Mohamed; Morente, Enrique; Zabala, Ibai; Gabiola, Mikel; Labayru Fundazioa (Bilbo : Labayru Fundazioa, 2024)
Munduko ipuinen etxean hogei ipuin batzen dira, gure artean bizi diren hogei kultura ezberdinetako hiztunei jasota. Inguruko kultura eta hizkuntza aniztasunak dakarren aberastasuna ipuinen bidez erakustea da helburua. Bilduma 6-10 urte bitarteko umeei zuzenduta dago. Ipuinak jatorrizko hizkuntzan eta euskaraz daude, eta entzuteko zein irakurtzeko aukera dago. Lehenengo hamarrak, horrez gainera, bideo moduan ere ikus daitezke. Honako hauek dira bilduman jasotzen diren hizkuntzak: arabiera, errumaniera, frantsesa, galegoa, katalana, portugesa, txinera, urdua, jorubera, wolofera, gaztelania, persiera, ingelesa, kukama, tagaloa, ukrainera, poloniera, japoniera, turkiera eta hassania.20 ipuineko sorta hau osatzeko Bizkaian bizi diren 20 kultura eta 20 hizkuntza desberdinetako barriemaileengana jo da. Horretarako Bizkaiko Foru Aldundiak egindako hizkuntzen mapan, hiztun gehien dituzten hizkuntzak aukeratu dira. Munduko 20 hizkuntzak identifikatu eta hiztunak bilatu eta gero, bakoitzari ipuin bat eskatu zitzaion. Kontakizunak euskarara itzuli eta adin tarte horretako umeentzako eredu egokira ekarri dira. Horretarako, jatorrizko testuak eta esaldiak moldatu, beren beregiko marrazkiak egin, eta maketazio txukuna eta deigarria landu dira. Afrikan bada Sahara izeneko basamortua. Shertat eta Zahra senar-emazteak han bizi ziren. Zahrak familiaren falta zuenez, bisitan joatea erabaki zuten. Konbidatuak bazkari oparo batekin hartu zituzten. Baina nahikoa ote da Shertat tripontziarentzat?
6-10 urte (urdina)
Egitasmo honek Bilboko Udalaren, Bizkaiko Foru Aldundiaren eta Eusko Jaurlaritzaren laguntzak jaso ditu.
Testua euskaraz eta hassaniaz
Bilduma osoa kutxa batean sartuta dator.
Keywords: Kulturartekotasuna; Hizkuntza-aniztasuna; Kultura aniztasuna; Mendebaldeko Sahara -- Ipuinak; Haur eta Gazteentzako Literatura; Ipuinak; Baliabide digitalak; Audioak; Podcastak; Audio-liburuak