Gerraostea Euskadin - Vivanco, Karmelo; Pujol, Asier; Barinaga, Eduardo; Bilbao, Asier; Cajaraville, Idurre; Taranco, Maite; Sever, Bea; Euskal Irrati Telebista; Baleuko ([S.l.] : Baleuko, 2000)
"Gerraostea Euskadin" izeneko dokumental sortan honetan, Euskal Herriko zapalkuntzaren eta bizimoduaren azterketa hainbat alorretan agertzen da, Gerra Zibilean Francoren soldaduen okupazioarekin hasi eta 1968an ETA sortu zen arte. Atal honetan, 50eko hamarkadaren hasieran Errepublikari leial zitzaizkien erbesteko tropen politikan aldaketa nabarmena gertatu zen. Hamarkada horren erdialdera arte, nazionalistek, sozialistek, komunistek eta liberalek II. Mundu Gerra irabazi zuten herri aliatuetan, ETAren sorrerako pasarteak...
Elkarrizketatuak, besteak beste: Serafin Esnaola (apaiza), Agustin Miner (ELA-STV), Juan San Martin (Euskaltzaindia), Josu Chueca (historialaria), Manuel Montero (historialaria), Ludger Mees (historialaria), Nicolás Redondo (UGT), Jose Manuel Agirre (ETAren sortzailea), Xavier Arzalluz (EAJ), Mitxel Unzueta (abokatua), Santiago Carrillo (Alderdi Komunista), Antonio Alvarez Solís (kazetaria), Pako Iriondo (Euskal Herriko Mendi Federazioa).
Keywords: Baliabide digitalak; Gerraostea - Frankismoa; Errepresio politikoa -- Euskal Herria -- XX. m; Dokumentalak; Erreferentzia-materialak