Zerutik sua dator! - Rodriguez Olea, Egoitz; Barinaga, Eduardo; Ayarza, Begoña; Butroe, Joseba; Amutxastegi, Paulo; Gonzalez, Iban; Euskal Irrati Telebista; Baleuko; ITESA producciones; Bizkaiko Foru Aldundia ([S.l.] : Baleuko : Itesa, 2012)
"Zerutik sua dator!" dokumentala Gerra Zibilean Bizkaiko herri ezberdinek jasan zituen bonbardaketa ugariei eta haien ondorioei buruzkoa da. Egoitz Rodriguezek zuzendutako lan honetan, bonbardaketak jasan dituzten pertsonen lekukotzak jasotzen dira. Esperientzia horiek bizi zituztenek egiten dute kontakizuna, lehenengo pertsonan, eta, haiekin batera, belaunaldi gazteagoko pertsona batzuk agertzen dira, bizipen horiek entzun eta bonbardaketan jasan zituzten protagonistak elkarrizketatzen dituztenak. Bonbardaketaren eragina jasan zuen herri bakoitzean, hiru belaunaldi elkartu dira: bonbardaketa jasan zutenak, kontatu zutenak eta ezagutu ez zutenak. Belaunaldien arteko topaketa horren bidez, gertatutakoaren ikuspuntu eta pertzepzioak trukatzen dira. Dokumentalak alde batera uzten ditu galdetegiak, gidoiak, off-eko ahotsak, historialariak... Gizartea bera da hitz egiten duena, abiazio faxistak bonbardatutako herrietako auzokideek hitz egiten baitute. Belaunaldi oso batek bizi izan zuen sentimendua islatu nahi duten film laburrak dira eta belaunaldi arteko topaketetan jasotako kontakizunetatik abiatuta eraikitako narrazio-hari batek lotzen ditu. Kontakizun horiek su baten berotasunaren babesean, bizirik mantendu nahi den kar baten babesean egin dira. Kar hori oroimenaren karra da.
Keywords: Bizkaia -- Bonbardaketak -- 1937; Euskal Herria -- Historia -- 1936-1939 (36ko Gerra); Gernika-Lumo -- Historia -- 1937 (Bonbardaketa); Baliabide digitalak; Dokumentalak