Musikaren filosofia / Theodor W. Adorno ; testu-hautapena, sarrera eta itzulpena Xabier Insausti, Marijose Telletxea - Adorno, Theodor W. (1903-1969) (Jakin irakurgaiak, 1997)
Theodor W. Adorno, Frankfurteko eskolako kide izanik, XX. mendeko pentsalari aleman garrantzitsuenetakoa izan da. Horkheimerrekin idatzi zuen Ilustrazioaren Dialektika-k eragin izugarria izan zuen 68ko belaunaldian; musika eta filosofia beti batera landu zituen eta uko egin zion bi esparruen artean aukeratzeari. Batean nahiz bestean helburu berberak zituen eta zorroztasun berarekin ekiten du bietan. Argi geratzen da hori guztia Xabier Insaustik eta Marijose Telletxeak hautatu eta itzulitako testu hauetan, non musika dodekafonikoaz, Schönbergen musika berritzaileaz, pintura eta musikaren eta filosofia eta musikaren arteko erlazioez diharduen.