Animismua Zuberoan / Txomin Peillen - Peillen, Txomin (1932-2022) (Antropologiaren euskal bilduma (Haranburu), 1985)
Aspaldian entzundakoak garbian eta argian ipintzeko, hirur inkesteren bidez orain zertan dagoen animismua ikertzen da. Santa Grazin kondatzen dio gehienik Maddi Hardoy-ek nola apez exorsista txaman baten moduan ikusia den; gero pizti eta ihize sakratuak zein diren sailkatzen; hirugarrenik, Aize, Ilargi, eguzkiari buruzko sineste ondarrak ikertzen; laugarrenik, suaren eta uraren ingurukoak, sorgina zer den orain begiz, euskaldun zaharren jainkoen desagerzea; eta azkenik giristino-pagan sinesteak iratxoei buruz.