Elikatzetik gastronomiara : (nola elikatzen ginen, nola elikatzen garen) / Murgil Taldea ; [mintegikideak, Alizia Stürtze, Mertxe Korta, Juan Ignazio Abrisketa]
Amerikaren aurkikuntzaren ondorioz, Europara iritsi ziren elikagai berriek (patata, tomatea, artoa, kakaoa edo kafea bezalakoek) benetako iraultza eragin zuten elikadura-moldeetan. Hurrengo mendeetan Asiak eta Afrikak jasan zuten Mendebaldeko potentzien kolonialismoak ere aldaketa garrantzitsuak ekarri zituen gure elikatzeko ohituretan, industria iraultza, garraioen garapena eta zientzi aurrerapenekin batera. Izan ere, produktu tropikal ugarik inbaditu zituzten europar merkatuak, elikagaigintza eta kontserbazio-teknika berriak garatzen hasi ziren, eta elikadura-ohiturek osasunarekin zuten lotura aztertzen hasi zen. Bestalde, burgesiaren aberasteak gastronomia deritzon artearen garapena eragin zuen: ugazabek jaten zutenak zerikusi gutxi zuen langileek jaten zutenarekin.
Erakunde egilea: | |
---|---|
Egilea(k): | ; ; |
Argitaratua: |
Donostia
: Gaiak,
L.G. 2001
|
Bilduma: |
Historia eta Gizartea (Gaiak)
; 27 |
Gaia: | |
Generoa / Forma: |
EIMAk onetsitako materialak
Monografiak |
Material-mota | Kokapen-kodea | Egoera | Barra-kodea |
Monografia | 641(091) BAS esk | Eskuragarri Maileguan eskatu | 1002414 |
Monografia | 641(091) BAS esk | Eskuragarri Maileguan eskatu | 1002413 |